Kuchnia szpitalna z prawdziwego zdarzenia

Zakończył się remont kuchni szpitalnej. Modernizację przeprowadziła firma, która świadczy usługi żywienia pacjentów Kociewskiego Centrum Zdrowia.

kuchnia-szpitalna-z-prawdziwego-zdarzenia-4294.jpg

- Obecnie zakończono jedną z największych inwestycji związanych ze świadczeniem usług gastronomicznych po podpisaniu kontraktu na żywienie zbiorowe dla Kociewskiego Centrum Zdrowia w Starogardzie Gdańskim – informuje Andrzej Majka, współwłaściciel  restauracji „Gościniec Konopielka”. - Wiązało się to z kompleksowym remontem kuchni szpitala na własny koszt. Zakres prac obejmował wymianę wszystkich instalacji sanitarnych, CO, gazu i elektrycznych wraz z wymianą źródeł światła, włączników i gniazd.  Wykuto stare tynki oraz armaturę we wszystkich pomieszczeniach nieremontowanej kuchni od ponad 40 lat. Odremontowano dach i rynny oraz wymieniono wszystkie okna i drzwi zewnętrzne i wewnętrzne. Inwestycja ta  miała na celu spełnienie najlepszych standardów i wymogów ale przede wszystkim oczekiwań pacjentów. Podstawową zaletą przygotowywania posiłków na miejscu jest jakość, świeżość i temperatura serwowanych posiłków. 

kuchnia-szpitalna-z-prawdziwego-zdarzenia-4295.jpg

Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu diet. Dziennie wydawanych jest ok. 600 posiłków (śniadania, obiady i kolacje).  

- Żywienie medyczne jest integralną częścią terapii. Jego celem jest poprawa i/lub utrzymanie stanu odżywienia pacjenta - jest to bardzo ważny element procesu terapeutycznego, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zaleca odpowiednią dietę, stosowną do wieku i stanu zdrowia  – wyjaśnia lek. Robert Wierzba, Naczelny Lekarz.

kuchnia-szpitalna-z-prawdziwego-zdarzenia-4297.jpg

Chcąc zapewnić pacjentom najwyższą jakość, personel szpitala cyklicznie monitoruje i kontroluje posiłki szpitalne pod względem jakościowym i ilościowym. Dodatkowo przeprowadzane są wśród pacjentów ankiety oceniające jakość posiłków. - Przeprowadzona w 2017r. ankieta oceniająca prezentuje pozytywne opinie pacjentów: 100 % ankietowanych twierdzi, że posiłki są świeże, 96% uważa że dania są podawane w sposób estetyczny.  76% pacjentów odpowiedziało, że posiłki są smaczne, zaś 22 % - bardzo smaczne – wylicza Maciej Manikowski, Dyrektor ds. Ekonomicznych.

Podczas przygotowania posiłków dla pacjentów trzeba również pamiętać o zaleceniach dietetycznych wspomagających leczenie szpitalne. Diety sporządzane są wg zasad Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. - Obecnie przygotowujemy do 14 diet. Obok diety podstawowej, najczęstszymi są lekkostrawna, cukrzycowa, wątrobowa, wysoko- białkowa, zmiksowana. Coraz częściej pojawiają się również  : bezglutenowa  i bezmleczna – mówi Natalia Makowska, dietetyk.

kuchnia-szpitalna-z-prawdziwego-zdarzenia-4296.jpg